Claudia Roxana Castro-Kooi.

 

In 2000 komt de Argentijnse Roxana Castro-Kooi, geboren in Buenos Aires, voor de liefde naar Nederland en bouwen ze samen een leven op in het Groningse Haren. Als klein kind hield ze al van tekenen en als ze op 18-jarige leeftijd naar Venezuela verhuist besluit zij op advies van een vriendin schilderlessen te nemen. De verhuizing was een traumatische ervaring waarin ze alles wat haar dierbaar was heeft moeten achterlaten. Vrienden, het land, de cultuur. Het schilderen, merkt ze, stelt haar in staat deze moeilijke periode te verwerken. Eenmaal in Nederland, als de kinderen groot genoeg zijn, besluit ze haar kunstzinnige hart te volgen en meldt zich aan bij de Klassieke Academie in Groningen.

In het werk van Castro-Kooi komen vele onderwerpen aan bod. Dieren, portretten, stillevens, stadsgezichten, de zee, landschappen. “Ik schilder graag het moment... iets magisch. De manier waarop het licht op een bepaald oppervlak valt en deze beschrijft, de combinatie van compositie, het contrast, de ritme en tonen. Het is poëtisch. Hierbij maakt het niet uit of het om een object of een persoon gaat. Het resoneert in mij. Ik heb het gevoel dat ik dat moment niet voorbij kan laten gaan. Het raakt mij en dat wat mij raakt wil ik kunnen vangen”

Haar stijl valt niet onder een noemer te brengen. Ze beheerst de fijnschilderkunst evenals de expressievere vorm en ze experimenteert ook graag. Haar realistische schilderwerk kenmerkt zich door een fijne, zachte toets. Samen met het atmosferisch perspectief krijgt dit werk een dromerige lading. In haar meer abstracte werk maakt ze gebruik van rollers en paletmes om een losse expressieve verftoets te bereiken. Een andere techniek die ze beheerst is "fluid art", een soort acrylgiettechniek. Bij deze techniek is ze gefascineerd door de kleurcombinaties, de natuurlijke vloeibaarheid van de verf en de dynamiek ervan.

 

Roxana Castro-Kooi heeft aan verschillende tentoonstellingen deelgenomen waaronder in Buenos Aires en Venezuela. Ook heeft ze werk in opdracht gerealiseerd voor opdrachtgevers in Miami en België. 

 

Voor workshops of een werk in opdracht kun je contact opnemen via: roxanakooi@yahoo.nl